Back to the top

Over Deine Winterreise

Vanaf 25 mei tot en met 12 september 2021 presenteren M31 Foundation & OPERA2DAY de liederencyclus Winterreise van Franz Schubert als video-operawandeling door Den Haag. Langs de route bevinden zich QR-codes waarmee de bezoeker op zijn eigen smartphone een filmclip kan openen met een lied uit de cyclus, vertolkt door bariton Martijn Cornet en pianist Shuann Chai. Elk lied wordt een audiovisueel gedicht dat de dialoog aangaat met de straten, pleinen en parken van de stad. In de liederen probeert een jongeman al lopend zijn evenwicht terug te vinden na een eenzame tijd van distantie en vervreemding. De bezoeker van Deine Winterreise loopt letterlijk met hem mee en ervaart de troost van onvergetelijke muziek.

Multidisciplinair regisseur Robin Coops maakte van deze tijdloze muziek een visuele ervaring in de buitenlucht, waarin de bezoeker de liederen individueel en in eigen tempo kan beleven. In de video’s zijn beelden verwerkt van de locatie, inzoomend op onderdelen die de gemoedstoestand van de naamloze reiziger weerspiegelen. Zo gaat elk lied een dialoog aan met de omgeving, met een plek die als het ware zijn geschiedenis nog na-ademt. De bezoeker maakt aan den lijve mee hoe individuele gevoelens in deze liederen uitdrukking geven aan universeel gemis aan menselijk contact. Maar al te herkenbaar in tijden van corona.

Robin Coops, de artistiek leider van M31, is de drijvende kracht achter Deine Winterreise. Hij wilde een vorm ontwikkelen die van de coronabeperkingen een sterkte maakt en experimenteren met een nieuwe presentatievorm voor het klassieke lied. Nu krijgt de bezoeker de kans om een intieme live ontmoeting te hebben met een zanger, waar dat op dit moment fysiek niet mogelijk is. Hij zocht de samenwerking met OPERA2DAY, waar hij eerder betrokken was bij Carmina Burana en A Bite at the Opera-The Fairy Queen. OPERA2DAY’s Serge van Veggel adviseerde bij de artistieke ontwikkeling van Deine Winterreise en de muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman.

Cast & Crew

Muziek:Franz Schubert
Liedteksten:
Wilhelm Müller

Concept en regie: Robin Coops
Muzikale leiding: Hernán Schvartzman

Artistieke leiding OPERA2DAY:Serge van Veggel
Zang:
Martijn Cornet
Fortepiano: Shuann Chai
Cinematografie: Casper van Oort
geluidsontwerp: Ernst Coutinho
Kostuums: Martijn Kramp

Kap en grime: Alina Stefan
Tekstanimaties: Jos Meijers
Gaffer: Justin van Dijk
Stemmer piano: Sara Lewensztain
Transport piano: Matthijs Kappers
Productie: Rodney Verhoeven
Productionele ondersteuning: Désirée Achterkamp

Deine Winterreise wordt gesteund door Balkonscènes van het Fonds Podiumkunsten, de tijdelijke regeling om ontmoetingen mogelijk te maken tussen podiumkunstenaars en het publiek die passen binnen de huidige beperkingen. OPERA2DAY wordt structureel ondersteund door Gemeente Den Haag en het Fonds Podiumkunsten

© M31 & OPERA2DAY 2021